Page content

Financieringsopties en bedrijfsleningen

Financieringsopties en bedrijfsleningen

Mocht je overwegen in franchise te stappen, maar je ziet dat de franchiseformule naar keuze een instapfee, ofwel entreefee, vraagt, maar dit bedrag is hoger dan je uit eigen zak kunt betalen is er nog geen man over boord. Je kunt namelijk nog steeds starten bij deze formule, alleen zul je een manier moeten vinden om de gevraagde instapfee te kunnen financieren.

Kosten komen voor de baten

Je kunt geen geld verdienen (op langere termijn) zonder eerst iets van kwaliteit aan te bieden aan een afnemer. Iemand die anders beweert, harkt misschien geld bij elkaar voor een zeer korte termijn, actieperiode of heeft een afgedankte partij opgekocht om snel te kunnen doorverkopen. We hebben het hier over langdurig succes middels een stabiel en succesvol verdienmodel.

Daarvoor moet eerst iets worden opgebouwd en dat kost geld. Soms ben je gevoelsmatig helemaal klaar met werken voor een baas en wil je je eigen bedrijf opstarten, maar heb je nog niet heel veel kunnen sparen. Je zult dan verschillende financieringsopties kunnen overwegen en met elkaar moeten vergelijken.

Iets vooruit financieren voelt misschien als teveel gevraagd, maar 80% van alle startende ondernemers in franchise vraagt voor de start van hun bedrijf een zakelijke financiering aan om aan de entreefee te kunnen voldoen. En tot op heden ontvangen alle startende ondernemers waarbij Succesvoleigenbedrijf helpt met hun financieringsaanvraag, het totale bedrag van de gewenste kapitaalinjectie.

Voorbeeld financieringsaanvraag

Stel de gevraagde begininvestering bij de franchiseformule die jouw voorkeur geniet komt na een grove berekening uit op € 25.000,-. Deze post bestaat uit de volgende onderdelen:

€ 15.000,- entreefee
€ 2.500,- machine of logistieke investering (auto/bus)
€ 2.500,- overige kosten (apparaten, printer, telefoon)
€ 5.000,- aanloopverliezen (jouw eerste 2 maanden verloning, mocht je helemaal NIKS omzetten)

Je hebt zelf € 8.000,- (of minder) gespaard en te besteden en je hebt geen negatieve BKR notering (staatslening met een betalingsachterstand). Dan weerhoudt niets jou om voor de overige € 17.000,- een bedrijfsfinanciering aan te vragen.

Naast de hypotheek van je huis, vinden wij alleen een minimale bedrijfslening een goed verantwoorde lening. Het leasen van een auto of machine om je werk goed te kunnen uitvoeren kan ook nog worden meegeteld.

Verschillende financieringsopties voor bedrijfsleningen

Een bedrijfsfinanciering afsluiten kan bij verschillende partijen:

  1. De bank (jouw bank)
  2. Qredits Microkrediet 
  3. Crowdfundingplatforms
  4.  Onderhandse lening

Lees voor een uitgebreid overzicht van alle voor- en nadelen van deze 4 opties dit artikel.

Overige opties

Er bestaan nog meer opties om aan een starterskapitaal te komen. Echter met bovenstaande opties hebben wij fijne ervaringen en we bevelen ze daarom graag aan. Belangrijkste om te onthouden is dat een bedrijfsfinanciering geoorloofd is, mits je er goed over nadenkt en niet overmatig (teveel) leent.  Gelijk met een deel van de ontvangen lening op vakantie gaan of die luxere uitvoering op je bedrijfsauto bestellen is geen goed idee. Daar is de investering niet voor bedoeld.

Reken voor het vaststellen van de hoogte van de financiering het volgende goed uit:

  • Wat is de kale entreefee?
  • Hoeveel moet ik daarnaast nog vrijhouden voor machines, apparatuur en vervoer om een goede start te kunnen maken?
  • Moet ik een aantal maanden huur van eventueel een pand/winkel vooruit betalen?
  • Wil ik voor de zekerheid nog de eerste 2 à 3 opstartmaanden meefinancieren? Dit kun je omschrijven als ‘aanloopverliezen’?
Reken niet te ruim, maar ook niet te krap

De uitkomst van deze som wordt jouw minimale financieringsaanvraag. Reken niet te ruim, maar ook niet te krap. Je wilt de eerste maanden met een rustige gemoedstoestand kunnen beginnen als ondernemer. Voordat je start moet alles financieel goed berekend zijn met ruimte voor tegenvallers zodat je daar tijdens de beginperiode niet te veel mee bezig bent. In franchise kan een franchisegever je hier uitstekend mee helpen door je te vertellen waar je rekening mee moet houden in die cruciale beginmaanden. Dit voordeel heb je niet als je het avontuur helemaal alleen aangaat.

Daarnaast kun je, indien je goede cijfers kunt aantonen met een rustige, maar duidelijke groei, en je lost netjes iedere maand (of andere termijn) je lening af, op een later tijdstip altijd nog een keer aankloppen bij een financieringspartij voor een tweede financieringsronde. Op deze manier kun je door blijven groeien met je onderneming totdat je met jouw bedrijf genoeg eigen kapitaal hebt opgebouwd dat je niet meer om een leningen hoeft te vragen, maar nu zelf leningen kunt gaan verstrekken!

Met geld maak je nieuw geld!

Succes met je financieringsaanvraag!

Comment Section

0 reacties op “Financieringsopties en bedrijfsleningen

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.