Page content

Franchise

Franchise

De term Franchise komt uit het Anglo-Frans waar Franc = vrij betekende.

In deze context werd de term gebruikt in de zin van “het speciale recht te behouden om vrij te mogen kopen en verkopen”. Als je dat in gedachten houdt, snap je misschien beter dat je als franchisenemer (ofwel franchise-ondernemer) het ‘recht‘ krijgt om een bepaald merkproduct in te kopen om vervolgens weer te mogen verkopen.

Dit ‘recht‘ heb je vaak net zolang als dat je met de rechthoudende partij overeenkomt. Vaak ga je in franchise een samenwerking aan van 5, 10 of soms wel 15 jaar. Dit is in het voordeel van de franchisenemer, want hij of zij heeft dus jarenlang het exclusieve recht om te mogen handelen onder de naam van het welbekende merk.

Ook heb je bij sommige franchiseformules het ‘recht’ van inkoop/verkoop in een speciaal afgebakend gebied. In Nederland noemen we dit een beschermd of  exclusief postcodegebied. Binnen de grenzen van dit gebied mag jij de naam van het merk voeren zolang je contract geldt.

McDonalds

Franchise bestaat dus al eeuwen, maar werd pas echt bekend in de jaren ’60 dankzij familiebedrijf McDonalds. Twee broers hadden enkele burgerrestaurants langs de westkust van Amerika in handen. Uniek in dit concept was dat klanten in hun auto’s konden blijven zitten wachten terwijl hun eten werd bereid. De maaltijd werd zo snel mogelijk klaar gemaakt en vervolgens door het personeel naar de wachtende mensen in hun auto’s gebracht. Een oplettende klant zag hier een grote toekomst in en onderhandelde met de twee broers over het merkrecht van de fastfoodketen. Al snel openden meer en meer McDonalds-restaurants verspreid over heel Amerika. Wat begon in 1955 te Californië veroverde enkele decennia later de hele wereld. McDonalds zette zichzelf als de snelst groeiende franchise ter wereld definitief op de kaart en bewees tegelijkertijd dat franchise een zeer lucratief verdienmodel is.

Coca Cola

Maar daarvoor werd er ook al gefranchised. In 1886 werd een heel bekend drankje, gemaakt van stroop, suiker, kruiden en… cocaïne (wat nu geen ingrediënt meer is) geproduceerd en verkocht middels het franchise-model. Het drankje heet nog altijd: Coca Cola.

Franchise in de Middeleeuwen

Zelfs dáárvoor, in de Middeleeuwen, werd de eerste vorm van franchise vastgelegd. Boeren waren toen ook al ondernemers en landbouw was dé manier van bulkhandel drijven. Over de inkomsten moest belasting betaald worden aan het Rijk. Veel boeren zochten de samenwerking op en betaalden als collectief hun verplichtingen af aan de overheid. Een soort belastinginner ‘verhuurde’ zichzelf aan de boeren en nam hun deze financiële rompslomp (dienst) uit handen. Als beloning hielden deze ‘eerste franchisenemers’ een klein percentage voor zichzelf (franchisefee), waarna de rest van het geld netjes aan de staat werd overgedragen.

 

Comment Section

0 reacties op “Franchise

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.