Page content

Stappenplan voor Starters

Stappenplan voor Starters

Als je besluit om een eigen onderneming te starten komt er nog al wat op je af. Je weet niet precies waar je moet beginnen en wilt geen cruciale stappen vergeten en overslaan. Ook verlies je gemakkelijk het totaaloverzicht. Dit kan later vervelende gevolgen opleveren. Een goed stappenplan voor starters maakt het leven voor iedere beginnende ondernemer een stuk aangenamer.

Checklist versus Stappenplan

Naast dat er een checklist is voor fysieke stappen die je moet maken, zoals het bezoek aan de Kamer van Koophandel en de bank, gaan we het hier hebben over je mentale voorbereiding. Want het minst belangrijke van een (succesvolle) onderneming is onder welke rechtsvorm het ingeschreven staat bij de K.v.K. Of bij welke bank de zakelijke rekening wordt geopend. Dit soort zaken moeten wel gedaan worden, vandaar ook het artikel met de checklist om je hierbij te helpen, maar het is niet bepalend voor jouw ondernemerssucces.

Wat wel heel belangrijk is, is je marktpositionering. Wat ga jij als nieuwe ondernemer verkopen (een dienst of product) op de markt vol andere aanbieders? Hoe ga jij je onderscheiden ten opzichte van de concurrent? Heb je iets unieks? Want dat is hét belangrijkste ingrediënt voor succesvol ondernemerschap.

Denk hierbij aan de volgende mogelijkheden om je te kunnen onderscheiden:

 1. Kwaliteit
 2. Innovatie
 3. MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen)
 4. Service
 5. Retentie (klantbinding/ retargeting)
 6. Prijs

Er zijn vast nog meer mogelijkheden waarop je je kunt onderscheiden, maar vaak past een USP wel onder één van bovenstaande opties.

Zodra je weet wat jouw bedrijf uniek maakt moet je jouw plan uitwerken. Dit doe je in eerste instantie alleen. Maar laat het daar niet bij. Zoek een sparringpartner op, zoals Succesvoleigenbedrijf, waarmee je gezamenlijk je plan evalueert.

De volgende stappen zijn ervoor om jouw voorbereidingsfase van ondernemerschap in goede banen te leiden. Zodra je deze stappen goed hebt doorlopen, zul je zelfverzekerd de keuze maken om te gaan ondernemen. Ter illustratie hebben we onder de stappen een voorbeeld gegeven hoe je deze stappen kunt uitvoeren met behulp van Succesvoleigenbedrijf.

Informeer

Praat over jouw ondernemersdroom, je wensen en ambities, maar ook je angsten en twijfels, met een expert. Wij raden aan dit te doen met succesvolle ondernemers. De eerste nadruk op succesvol omdat je niet moet gaan praten met ondernemers waar het niet goed mee gaat. Waarschijnlijk doen zij zelf iets verkeerd, ook al zullen zij zelf de reden van het uitblijven van succes wijten aan de klanten, de slechte tijden of personeel. Maar ons advies hierin is:

Trek je op aan de beste ondernemers die je kent. Alleen zij kunnen jou eerlijk vertellen wat het vergt om ook succesvol te worden.

De tweede nadruk ligt op ondernemers. Informeer dus niet bij iemand van de Kamer van Koophandel. Overleg je wensen en twijfels ook niet met jouw accountmanager van de bank. Ook al doen deze partijen zich voor alsof ze jou het beste onafhankelijk kunnen adviseren over ondernemerschap, je komt aan tafel te zitten met…inderdaad, mensen in loondienst. Wat kunnen zij nou daadwerkelijk weten van ondernemerschap? Wat gaan ze jou dan adviseren? Als ze wisten hoe jij succesvol ondernemer moest worden, waren ze allang voor zichzelf begonnen.

Henk en Ezra van Dam van Succesvoleigenbedrijf hebben gezamenlijk al 6 bedrijven opgezet en succesvol gemaakt. Ze hebben met eigen voeten in de klei gestaan en weten precies de voors en tegens van ondernemerschap.

Oriënteer

Als je met een succesvolle ondernemer (zoals Henk of Ezra) hebt gesproken, moet je alsnog je blik verruimen. Jouw keuze om te gaan ondernemen valt of staat niet met de mening van 1 persoon. Als je er over nadenkt om in te stappen bij een succesvolle samenwerkingsformule dan adviseren wij je altijd om andere ondernemers te bellen van de organisatie die je op het oog hebt. Door het te horen van hen die dag in dag uit het werk verrichten dat jij ook (min of meer) gaat doen, kan je écht goed horen of jou dit ook ligt.

Stel vragen aan deze (toekomstige collega-)ondernemers, zoals:

 • Wat vind jij van de formule?
 • Hoe is je band met andere (collega-)ondernemers?
 • Helpt het hoofdkantoor je?
 • Heb je veel meerwaarde aan de franchise/ naamsbekendheid?
 • Kom je makkelijk aan klanten?
 • Word je goed opgeleid/ getraind?
 • Verdien je een goed ondernemersinkomen?
 • Zou je opnieuw voor deze formule kiezen?

Vraag desnoods of je bij de bestaande ondernemers langs mag gaan. Bij hen thuis of in de winkel/ tijdens het werk. Doe dit bij minimaal 2 tot 3 ondernemers van een organisatie. Want natuurlijk hoor je ook wel eens een minder verhaal van een ondernemer. Maar als de andere franchisenemers die je hebt gesproken wél laaiend positief zijn, snap jij ook wel dat die ene misschien niet zo succesvol is als hij had gehoopt of niet overweg kan met zijn collega’s of de franchisegever.

Structureer

Een gesprek met iemand van Succesvoleigenbedrijf duurt 1,5 tot 2,5 uur, afhankelijk van jouw wensen en vragen. In die paar uur krijg je heel veel informatie. Na het gesprek krijg je ook wat informatie mee naar huis. Het betreffen ervaringcijfers, jaarcijfers van andere ondernemers en/of een rekentool om je eigen omzet, kosten en winst tijdens jouw eerste ondernemersjaren te berekenen. Dit alles moet je op een rijtje zetten zodat je het kunt evalueren en vergelijken met andere opties die door je hoofd gaan. Succesvoleigenbedrijf helpt je met de juiste Helikopterview die je nodig hebt om alles even goed te overzien en de revue te laten passen. Pas dan kun je zeggen dat je goed over alles hebt nagedacht en de voors en tegens tegen elkaar hebt afgewogen.

Evalueer

Bovenstaande stappen zijn intensief en beslissend. Ook al helpt Succesvoleigenbedrijf je ermee, als ook de franchisegever waar je eventueel mee wilt gaan samenwerken, toch is het fijn om niet alles alleen te hoeven beslissen. Neem daarom tijdens het eerste kennismakingsgesprek met Succesvoleigenbedrijf al iemand met je mee. Je levenspartner, beste vriend(in) of je financieel adviseur. Wij zeggen altijd:

Vier oren horen meer dan twee.

En daarnaast leer je van elkaars vragen en komen er steeds nieuwe vragen bij je op als je iemand meeneemt. Zodra je de deur uitstapt heb je ook iemand naast je in de auto naar huis zitten met wie je alle opties kunt evalueren en je gevoel erover openlijk kunt uiten. Dat is heel fijn. Zeker als het je partner is, want anders moet je als eerste als je thuis komt het hele verhaal van 2 uur samenvatten in 2 minuten. Dat komt nooit goed over en als je een beetje moe oogt, lijkt het voor een partner al gauw alsof je het niet meer ziet zitten. Terwijl jij misschien wel super enthousiast bent, maar door de hoeveelheid informatie even voldaan bent voor die dag.

We horen vaak dat de volgende dag de partner die thuisbleef door deze reactie een sceptische houding aanneemt uit onzekerheid of je hiermee wel de goede weg inslaat. En dat is het laatste wat je kunt gebruiken. Je hebt in deze oriënterende fase een steunpilaar nodig, geen argwanende partner waarbij je jezelf, het verhaal en/of de formule constant moet verdedigen.

Kortom, beter iemand meenemen zodat je naderhand samen kunt evalueren in plaats van dat je je constant moet gaan verweren.

Geloof & vertrouw in jezelf

Als je door ervaren ondernemers van (bijvoorbeeld) Succesvoleigenbedrijf geschikt bent bevonden moet je dit ook écht geloven. Dankzij de vele jaren ervaring weten wij vrij snel of iemand de juiste competenties bezit om van een onderneming een succes te maken. Wees daarom ook eerlijk tegenover hen die jou moeten beoordelen. Het heeft geen zin een beeld te schetsen dat niet overeenkomt met wie jij daadwerkelijk bent. Schets de werkelijkheid juist zo nauwkeurig mogelijk. Als je ergens moeite mee hebt, geef het aan. Iedereen heeft iets waar nog aan gewerkt moet worden. Dit maakt je niet direct ongeschikt als ondernemer, maar moet wel bekend zijn zodat de franchisegever je hiermee kan helpen. Als je in jezelf gelooft en je wilt nog leren van anderen, dan ben je al een heel eind om een geschikte franchisenemer te zijn.

Groen licht

Krijg je ‘groen licht‘ en het advies om voor je zelf te beginnen, (alleen of bij een samenwerkingsorganisatie) dan staat jou niets meer in de weg om een mooie onderneming te gaan runnen. Vertrouw erop dat je het kunt en twijfel niet te lang over die minpuntjes die je bezit. Als 1 van de 10 eigenschappen niet gunstig is voor ondernemerschap, waar leg je dan de focus op? Ga je jouw ondernemersdroom uit de weg om die ene minder goede eigenschap, of vertrouw je op die 9 andere eigenschappen die wél garant staan voor succes?

Comment Section

0 reacties op “Stappenplan voor Starters

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.