Page content

Voordelen van samenwerken

Voordelen van samenwerken

Elk verdienmodel kent voor- én nadelen. De voordelen van franchise zijn echter uniek en zie je in geen ander businessmodel terug.

Voordeel van samenwerken voor franchisegevers

In een ander artikel leggen we uit dat een ondernemer met een goed idee twee opties heeft om te groeien.

 1. Door middel van aannemen personeel
 2. Door middel van franchise

De gevolgen van beide opties worden ook in het artikel uitgelegd. Het volstaat om hier de voordelen te noemen om als ondernemer voor optie 2 te kiezen:

 • Een franchisevestiging draait minimaal 15% meer omzet draait dan een filiaal met persooneel.
 • Een franchisenemer heeft een grotere werkethiek.
 • Je werkt met ondernemers en die zijn autonoom gemotiveerd.
 • Franchisenemers delen in de kosten.
 • Franchise-ondernemers denken mee en geven aan wat er speelt bij hun klanten.
 • Je kunt zo snel groeien als dat je franchisenemers kunt vinden en opleiden.
 • Kosten om een nieuw gebied/ winkel te openen zijn minimiaal gezien de franchisenemer deze investering voor eigen rekening neemt (instapfee).

Voor een ondernemer met een goed idee is het franchisemodel erg interessant. Hij of zij wordt dan franchisegever en kan snel groeien (marktpenetratie) met gedreven ondernemers/ partners.

Grote kans op slagen voor starters

Voor iemand die eindelijk voor zichzelf wilt beginnen, na jarenlang werkzaam te zijn geweest in loondienst, bestaan er ook 2 opties:

 1. Helemaal alleen iets opbouwen.
 2. Meeliften op een bewezen succesformule (franchise).

Zzp’en is ook een optie, maar geen sterke. Vaak ondernemen zij met weinig succes, maar wel veel stress. De ene maand is goed, daarna is het weer twee maanden ‘overleven’. Zzp’en is de meest risicovolle vorm van ondernemen. Je moet jezelf constant zien te verhuren en het is een uitdaging om iedere maand genoeg werk bij elkaar te schrapen. Vaak verdienen zzp’ers, over een jaar genomen, niet meer dan dat ze bij een werkgever zouden verdienen. Daarbij komt dat de sociale zekerheden en pensioenopbouw ook nog eens voor eigen rekening komen.

Helemaal alleen iets opbouwen.

Optie 1: “Helemaal alleen iets opbouwen” is ook zeer risicovol. Volgens de Kamer van Koophandel gaat gemiddeld 75% van alle startende ondernemers in Nederland binnen 5 jaar failliet. Dit heeft te maken met het volgende:

 • Het is vaak de eerste keer dat iemand gaat ondernemen.
 • Er is geen grondig vooronderzoek (marktonderzoek) gedaan.
 • De kosten vallen hoger uit dan verwacht/ ingepland.
 • Er is geen professional of ervaringsdeskundige geraadpleegd (mensen in loondienst bij de K.v.K. of banken zijn géén ervaren ondernemers, maar gewone werknemers).
 • Er is geen opleiding voor ondernemerschap gedaan.
 • Het broodnodige zakelijk netwerk groeit niet snel genoeg.
 • Klantacquisitie blijkt moeilijker dan verwacht.
 • Het opbouwen van een merk duurt jaren.

Het is heel spijtig, maar deze driekwart van het totaal aantal starters in Nederland, moet hun droom vroegtijdig, noodgedwongen beëindigen.

Meeliften op een bestaand succes

Het mislukkingspercentage bij franchise-ondernemingen is vele malen lager. Geschat wordt dat het rond de 12 tot 15% ligt. Dit percentage is namelijk moeilijk te meten. Zodra een franchisenemer niet succesvol is, wordt hij of zij door de franchiseorganisatie geholpen. Óf de franchisenemer wordt hierdoor weer succesvol, óf de franchisenemer geeft (of verkoopt) de winkel/ het gebied weer terug aan de franchisegever. Het komt ook welleens voor dat één van de collega-franchisenemers de winkel of het gebied overneemt.

Hierdoor is écht failliet gaan in franchise nauwelijks aan de orde en kan een franchisenemer vaak zonder al te veel kleerscheuren (lees: schulden) van zijn onderneming afkomen.

Goede regeling treffen

De franchisegever bekommert zich over de goede naam die na vele jaren is opgebouwd. Een vestiging definitief sluiten is het laatste dat hij wil. Er wordt dus vaak een regeling getroffen met een franchisenemer die liever wilt stoppen, zodat beide partijen de samenwerking goed beëindigen en imagoschade wordt voorkomen. Dat is één van de voordelen van franchise: De zeer kleine kans op mislukking waardoor één van de partijen helemaal failliet achterblijft. Meestal kan een faire regeling worden getroffen. Maar er zijn nog veel meer voordelen op te noemen.

10 voordelen voor franchisenemers
 1. Als startende ondernemer stap je op een rijdende trein. De franchise is een bewezen succesformule. Doe jij na intrede datgene wat je leert tijdens de handboektraining, word je ook succesvol.
 2. Er is al naamsbekendheid. De franchisegever en de eerste franchisenemers hebben jarenlang gewerkt aan de goede naam van het bedrijf.
 3. Je ontvangt alle know-how die de franchisegever in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Alle kinderziektes zijn uit de formule. Je trein rijdt op een soepele baan en gaat alsmaar sneller (lees: succesvoller).
 4. Door een onafhankelijk adviesbureau en/ of franchisegever word je geholpen met je ondernemersplan, je financieel plan en je exploitatiebegroting. Deze hulp komt dus vanuit professionals, die spreken vanuit ervaring.
 5. Er is al een netwerk en een merk met volgers en fans van de formule. Zij zijn zeer blij dat er in hun omgeving een franchisenemer van hun ‘favoriete’ merk start.
 6. Je ontvangt ondersteuning vanuit het hoofdkantoor. Prospects (leads) worden direct naar je doorgespeeld.
 7. Je bedrijf heeft waarschijnlijk een opstartperiode van slechts enkele maanden, niet jaren, voordat je een zeer goed ondernemersinkomen verdient.
 8. Er zijn jaarlijks meerdere trainingsmomenten, jaarvergaderingen, regiomeetings en dagen dat de franchisegever bij je thuis langskomt. Tijdens al dit soort momenten word je getraind en gecoached om succesvoller te worden.
 9. Je maakt deel uit van een spinnenweb van collega-franchisenemers. Je kunt met ze samenwerken en bij ze aankloppen als je ze nodig hebt.
 10. Gezamenlijk inkopen. De franchisegever zet zich in om elk jaar betere inkoop- en leveringsvoorwaarden uit te onderhandelen met contractleveranciers. Doordat er goedkoper wordt ingekocht houd jij als franchisenemer meer marge (winst) over t.o.v. je concurrent die in zijn eentje moet inkopen.
 11. Je wordt ontzorgd in zaken als marketing en landelijke PR. Het hoofdkantoor heeft een team dat werkt aan (online) reclameuitingen waar nieuwe aanvragen uit voortvloeien die worden doorgespeeld naar jou.
Meer vastigheid

Er zijn vele voordelen te benoemen. Kiezen om een eigen bedrijf te starten onder de paraplu van een goedlopende organisatie is veel slimmer dan het wiel alleen proberen uit te vinden.

Veel mensen die niet van franchise afweten kiezen dan maar voor een zzp-vorm. Echter, deze mensen eindigen vaak gefrustreerd omdat ze van klus tot klus leven. De ene periode hebben ze een mooie klus binnengehaald en zijn ze blij. De andere periode breekt hen het zweet uit omdat ze al weken, soms maanden geen fatsoenelijke opdracht binnenhalen. Som verdienen zzp’ers hierdoor minder verdienen dan dat ze bij een werkgever kunnen verdienen.

Dat is natuurlijk niet de reden waarom je gaat ondernemen. Tijdens gedegen voorlichting over franchising waarbij de grote voordelen hiervan duidelijk worden, besluiten slimme ondernemers een succesvol eigen bedrijf te starten in samenwerkingsverband (franchise).

  Comment Section

  0 reacties op “Voordelen van samenwerken

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.