arrow_drop_up arrow_drop_down
Alex maakt de switch naar samenwerken (franchise)

Alex maakt de switch naar samenwerken (franchise)

Jij was al ondernemer, Alex. Waarom switch je alsnog naar franchise?

Zoals je weet heb ik nu een allround klusbedrijf en dat doe ik al een aantal jaren. Dat is heel leuk en gevarieerd. Maar wat ik merk is dat ik aan het plafond zit van onder andere mijn omzet. Zodoende ben ik met jullie in contact gekomen om eens te kijken naar mijn mogelijkheden. Toen kwam [samenwerkingsformule] De Keukenvernieuwers opspelen. Ik heb wel wat ervaring in keukens plaatsen, het is niet mijn core business. Zo zijn we aan de praat geraakt. Ik doe het echt niet alleen voor het geld. Maar ik ben 50 inmiddels en betonvloeren leggen is niet mijn hobby. Ik sta ook vaak op een steiger voor timmerwerk en dat soort dingen en dat vergt veel van mijn fysiek.

En ja, keukens is altijd binnenshuis en op zich niet heel zwaar werk. Dus ik denk ook dat ik dit langer vol kan houden. Dus een stukje financiën en de marges zijn goed. Ik denk dat ik hierin nog wel een extra stap kan maken. Dus dat is voor mij de motivatie.

Welke voordelen zie jij in het ondernemen in samenwerkingsverband?

Ik denk een stukje rust. Nu moet ik alles zelf regelen, dus ook de logistiek dat de dingen op hun plaats van bestemming aankomen. Ik moet het ook zelf halen vaak. Bestellen moet ik natuurlijk blijven doen. Maar het logistieke proces van de franchisegever zorgt ervoor dat de spullen bij jouw klant terecht komenn. Dat geeft al een stukje rust. Ik denk dat dat heel veel gaat schelen.

Waren er nog angsten die je tegenhielden?

Nou wat is je angst? Dat is vaak het onbekende. In welke stroom ga ik nu weer mee, de keukenwereld. Nou daar ben ik niet super bekend mee. Ik weet er wel wat van, maar het is toch weer nieuw. Maar goed aan de andere kant, toen ik mijn klusbedrijf begon ging ik tellen in mijn woonplaats hoeveel klusbussen er al rond reden. Dat waren er meer dan veertig en dan denk je: kan ik daar mijn boterham wel mee verdienen? Ja, dat blijkt dus van wel, want ik heb er sinds dag één mijn inkomen uit gehaald. Dus ik heb zoiets van dan gaat het mij met keukens ook wel lukken. Ook omdat De Keukenvernieuwers al veel ervaring hebben en ze prognoses kunnen laten zien. Cijfers van collega’s die dit al een paar jaar doen. Als je dat bekijkt en je legt ze naast de cijfers van je oude bedrijf, dan is één en één twee voor mij in dit geval.

Hoe is het contact met [Succesvoleigenbedrijf] verlopen?

Ja eigenlijk wel goed. We hebben regelmatig contact gehad tussendoor. In het begin, nadat ik de brochure toegemaild kreeg, is het een tijdje stil geweest van mijn kan. Ik had het ontzettend druk. Je bent er dan nog niet zoveel mee bezig en ik dacht: komt dit er ook nog eens bij! Dus dan leg je het even aan de kant. Maar toen heeft Henk me weer benaderd met de vraag: heb je er naar gekeken en over nagedacht?

En ja, vanuit jullie uit hebben jullie toch wel een beetje. Ik noem het geen pushen, maar jullie hebben wel gezegd van: joh, ga het nou doen, want wij zien daar voor jou gewoon goede mogelijkheden in. Nou ja, dan ga je er toch over nadenken en toen hebben we een gesprek gevoerd. Er kwamen cijfers boven tafel en toen zijn we naar de organisatie zelf gegaan, bij de twee directeuren in Tilburg. Ik vind dat je daar ook een klik mee moet hebben, want Succesvoleigenbedrijf is [maar] een tussenpersoon. Maar die klik was eigenlijk heel goed.

Als dan blijkt dat je allemaal een goed gevoel hebt, dan vallen alle kaarten de goede kant op zeg maar.

Keek je op tegen de kennismaking met de organisatie?

Nou, het is toch wel weer even spannend van: wie zijn dat? Ik heb in het verleden ook wel bij meer franchisegevers aan tafel gezeten, maar daar had ik niet het goede gevoel bij. Maar achteraf blijkt ook wel, want Henk kent veel franchisegevers, en een aantal die ik heb gesproken kende hij ook persoonlijk en blijkt toch dat die franchiseorganisaties niet zo goed gaan. Blijkt dus dat ik er goed aan heb gedaan mijn gevoel te volgen [en niet bij die organisaties ben aan geslote].

En toen ik bij Ronald en Frits kwam, was het gewoon een goed gesprek. Ik had het idee dat alles open is. Ze gaven me een kijkje in hun organisatie en ze bestaan natuurlijk ook al 10 jaar. Dat zegt ook wel iets over hun organisatie. Als een organisatie nog maar twee jaar bestaat moet je eigenlijk de boel nog op de rit zetten. Maar als je al 10 jaar in deze markt bezig bent dan doe je echt wel iets goed.

Heb je nog andere franchisenemers gebeld van te voren?

Ja, ik heb er een aantal gebeld. Die ook nog niet zo heel lang bij de organisatie zitten. Iedereen was onverdeeld enthousiast en positief. De meeste zeggen: was ik er maar eerder mee begonnen!

Waar kijk je het meeste naar uit zodra je van start gaat?

Ik ben er nu al veel mee bezig. Ook bij mijn huidig klantenbestand, iedereen die ik spreek vertel ik dat ik 1 juli ga beginnen en dan merk je dat ze zeggen: kan dat ook? [keukens renoveren]

Iedereen denkt vaak dat je altijd een hele nieuwe keuken moet kopen, maar dat is helemaal niet zo. Dus ik denk als je daar veel bekendheid aan geeft, vooral in je eigen woonplaats en omgeving, dat het wel goed moet komen.

Wat is je advies voor beginnende ondernemers?

Ik zeg gewoon DOEN! Weloverwogen, niet iedereen is hetzelfde. Dus je moet voor jezelf een goede afweging maken. Sommige doen het té impulsief. Ik ben daarin wat minder impulsief, ik wil dingen naast elkaar leggen, uitzoeken, praten met mensen. Ik denk dat dat het voordeel is van zo’n grote organisatie. Er zitten inmiddels 37 franchisenemers bij aangesloten. Je kunt in jouw regio heel veel mensen [bestaande franchisenemers] bellen en een afspraak maken om een keer met hen te spreken. Dan kun je bij hen al je vragen kwijt. Jullie [Succesvoleigenbedrijf] weten er ook veel van. Maar degenen die écht in het veld staan kunnen heel goed zeggen wat de Do’s en de Don’ts zijn van de organisatie.

 Jouw Gouden Tip voor starters?

Je eigen marktonderzoek zou je kunnen doen in je woonplaats. Maar ik denk dat in heel Nederland dit wel levensvatbaar is. Bij de ene regio, ik kom zelf uit Den Helder, zal het misschien lastiger zijn dan iemand uit Den Haag waar veel meer mensen wonen. Maar dat is ook ondernemen, dat je je aanpast in de regio waarin je zit. Dat maakt het ook weer leuk. Je kunt ook sparren met andere collega’s want je hebt opeens collega’s erbij! Ik heb natuulijk altijd alleen gewerkt. Ik was gisteren bijvoorbeeld aanwezig bij een toeleverancier en dan spreek je daar een aantal collega’s. Dus als je problemen hebt dan kan je ze dat voorleggen, van: hoe pak jij dit aan? Want er zijn ook mensen die zitten er al 10 jaar bij, die kunnen je helpen en dat willen ze ook. Dat merk ik wel.

www.dekeukenvernieuwers.nl

 

Reactie plaatsen

Minimale Cookies