arrow_drop_up arrow_drop_down
Na jarenlang loondienst de sprong gemaakt naar ondernemerschap

Na jarenlang loondienst de sprong gemaakt naar ondernemerschap

Waarom ben je na jarenlang loondienst voor jezelf begonnen?

Ik heb jaren in loondienst gewerkt. Ik vond dat best aardig. Maar op een gegeven moment vond ik het prettig om zelf verantwoordelijk te zijn voor de dingen die ik zelf ging doen. Met andere woorden; in loondienst ben je toch altijd afhankelijk van een baas en vaak hebben die goede ideeën, maar soms heb je zelf andere ideeën en die kan je dan niet kwijt.

En na al die jaren voor andere mensen te moeten werken en te moeten doen wat zij zeggen, dacht ik van: weet je wat? Ik ga de sprong een wagen om iets voor mezelf te doen. Ik had er langer over nagedacht en ik heb met dit concept iets gevonden waardoor ik dacht: dit is een mogelijkheid om te gaan doen.

Waarom ben je gaan werken in samenwerkingsverband?

Ik had al eerder overwogen om voor mezelf te gaan beginnen, dan helemaal alleen. Maar dan komt er zoveel op je af, dingen die je moet doen, die je moet regelen, terwijl je ook al moet wennen aan het ondernemerschap. Dat ik daar toen niet voor gekozen heb. En nu in samenwerkingsverband heb ik een aantal dingen die geregeld zijn:

  • de reclame die gezamenlijk is
  • inkoop die via de organisatie gaat
  • een stuk ondersteuning
  • en de mogelijkheid om te klankborden

Want als je als ondernemer alleen bent, ben je écht alleen. Nu heb je collega’s die ik kan bellen als ik een probleem heb of het niet helemaal meer weet. Dan kan ik toch even klankborden en hopelijk ook [nieuwe] informatie verkrijgen. Ik heb er al een aantal keren gebruik van gemaakt en dan zeg ik: joh, ik heb dit en dit, hoe los ik dit op? En dan krijg ik goede tips.

Nou, die ondersteuning is voor mij de doorslaggevende factor geweest om te zeggen: dit is de manier waarop ik het aandurf om voor mezelf te gaan beginnen.

Wat waren enkele angsten waardoor je de stap naar ondernemerschap uitstelde?

Nou ja, ik heb kinderen thuis, althans nu niet meer dan, maar toen nog wel en de onzekerheid dat als je voor jezelf begint, de financiële onzekerheid was wel een probleem of een moeilijk punt voor mij. Nou goed, nu de kinderen uit huis zijn is dat wat anders. Als de kinderen uit huis zijn is het financieel ietsjes ruimer waardoor er een klein buffertje was, maar de onzekerheid van inkomen en daarmee niet zeker zijn dat je jouw hypotheek kunt betalen is toch wel iets wat ik als struikelblok zag.

En ook als je voor jezelf begint, hoe weet je nou dat je genoeg werk in huis haalt? Want je kunt wel een heel leuk concept hebben en voor jezelf beginnen, maar als er geen klanten toehappen heb je alsnog een probleem. Maar met De Keukenvernieuwers heb je een organisatie die op alle plekken al bewezen heeft het goed te doen waardoor je denkt: dan moet het mij ook lukken!

Ik moet zeggen dat in het half jaar dat ik nu bezig ben, ik loop nog niet binnen, maar ik heb mezelf weten te redden de eerste 6 maanden. En dat gaat al beter dan ik verwacht had van tevoren.

Hoe heb je jouw oriëntatieperiode ervaren?

Dat ging relatief snel denk ik. Opzich was het voor mij duidelijk, ik wilde wat anders, het was duidelijk wat er moest gebeuren. Ik heb een stuk begeleiding gekregen, maar daarnaast heb ik me ook zelf georiënteerd en ja, mijn licht opgestoken en rondgekeken.

Waar heb je het meeste aan gehad tijdens je oriëntatiefase?

Ik ben toen met een [toekomstige] collega mee geweest naar een montage om eens te zien:

  • Wat gebeurd er nou?
  • En wat wordt er echt van je verwacht?
  • Wat moet je nu zoal doen?

Dingen zien, dingen vastpakken en ermee aan de gang gaan, ja een plaatje zegt gewoon meer dan duizend woorden. Dus alles wat je van te voren hoort is vrij theoretisch en beschouwend, maar zodra je het zelf meemaakt, wordt het vele malen duidelijker.

Wat was de toegevoegde waarde van Succesvoleigenbedrijf?

Goed, ze hebben mij de eerste informatie gegeven die nodig was en mij voorzien van documentatie en een aantal vragen beantwoord. Dus ja in dat opzicht hebben zij mij wel díe dingen gegeven om te kunnen beginnen met nadenken wat ik daarmee wil. Dus dat was de aanzet geloof ik ja [om na te denken om als ondernemer te gaan starten].

Wat voor gevoel hield je over aan je gesprek met de directeuren van de organisatie?

Tja, ik vind [het woord] ‘gevoel’ altijd een beetje gevaarlijk. Maar het gaf mij een goede indruk. Het is een onderneming die dingen voor elkaar wilt hebben en ik proefde daar de mix van zakelijk iets willen bereiken en daarnaast een stukje open staan voor de mensen om hen te begeleiden en te helpen. Die indruk kreeg ik en tot nu toe moet ik zeggen dat dit wel redelijk is uitgekomen.

Heb je al profijt gehad van collega franchisenemers?

Ik ga nu ook nog wel eens met een collega mee die het drukker heeft dan ik. Omdat ik zelf nog wel wat gaatjes in mijn agenda heb en hij heeft het hartstikke druk. Dat heeft als voordeel dat ik hem kan helpen zijn klussen af te krijgen en ik zie nog wel eens dingen die ik nog nooit eerder gedaan heb. En ik kan dan wat directer vragen stellen als: waarom doe je dit? Of waarom zou je het zo moeten doen?

Ik kan dan heel direct een soort ‘training on the job’ krijgen en daar heb ik best veel aan gehad. Ik denk dat het heel goed is om als beginnend franchisenemer met andere mensen mee te lopen. Of met verschillende collega’s zelfs, om verschillende dingen te kunnen zien. Een heleboel dingen zijn natuurlijk recht toe, recht aan en duidelijk. Maar je komt altijd in situaties dingen tegen die je nog nooit eerder geizne hebt met de vraag: hoe los ik het op? En dan is het fijn om van een ervaren man te zien hoe je het kunt doen. Of dat je het op een andere manier moet aanpakken.

Wat vind je nu het leukste aan ondernemerschap?

Het prettigste is dat je voor een groot deel je eigen agenda kunt bepalen. Al kan ik dat minder dan ik van te voren had gedacht, want als je veel aanvragen binnenkrijgt en je plant jezelf vol dan is je agenda alsnog bepaald door andere mensen. Maar ik hoef niet ’s morgens vroeg naar de baas te rijden en daar tijd kwijt aan te zijn. Ik kan ook wel eens wat andere uren maken als dat zo uitkomt, dus ja, dat voelt prettig aan.

Ben je blij dat je deze stap gemaakt hebt?

JA! Tot nu toe nog wel. Ik zeg dat bewust, want ik heb voor mezelf besloten dat ik dit voor een jaar lang ga aankijken en dan ga ik evalueren voor mezelf of dit de plek is waar ik wil zitten en tot nu toe ben ik daar tevreden over.

Wat is je Gouden Tip voor hen die ook overwegen te gaan ondernemen?

Ik zou zeggen ga je goed oriënteren en als dat mogelijk is probeer één of twee dagen mee te gaan met ondernemers voordat je jouw beslissing neemt, om goed te kunnen zien wat er allemaal op je afkomt. En dan niet alleen uitvoerend werk, maar ook misschien een verkoopgesprek om zo daar wat meer informatie over te krijgen. Want ik merk dat er heel wat dingen op me af kwamen.

Een aantal dingen kende ik wel uit het bedrijfsleven, maar dat hangt er natuurlijk heel erg vanaf van wat je in het verleden hebt gedaan. Als je al keukens hebt gezet, hoef je niet met iemand mee te gaan om keukens te gaan plaatsen, maar eerder om een keer een verkoopgesprek bij te wonen. Heb je een verkoopachtergrond, dan is het juist andersom.

Dus het is afhankelijk van je achtergrond en dat stuk wat nieuw voor je is om daar toch wat meer kennis over te vergaren.

 

Reactie plaatsen

Minimale Cookies