Henk van Dam dé franchise-specialist
arrow_drop_up arrow_drop_down

"Mijn ondernemersdroom heb ik zelf gerealiseerd"

van Schipperskind tot Succesvol ondernemer

Als je risico's wilt lopen, ga dan alleen. 

Als je 't ver wil schoppen, ga dan samen.

Schippersinternaat

Henk is geboren in 1954 te Oud Alblas. Opgegroeid in een schippersgezin leefde hij en zijn 3 jongere broers voornamelijk op het water. Op 8 jarige leeftijd moest Henk naar school. Schipperskinderen moeten dus dezelfde stof leren in 2 jaar minder tijd dan andere kinderen. Dit betekende schooldagen van minimaal 8 uur per dag. De jongens woonden 7 dagen per week in een schippersinternaat en mochten één weekend per maand terug naar hun ouders op het schip. Tijdens de schoolvakanties moest Henk vaak zijn ouders helpen op het schip. Hard werken werd er van jongs af aan met de paplepel ingegoten.

Leven op het water

Henk's vader Anton was binnenvaartschipper en werkte 6 dagen per week, ongeveer 18 uur per dag. Henk zag dat zijn vader veel moest werken om fatsoenlijk brood op tafel te krijgen en dat de taken van het huishouden overgelaten werden aan zijn moeder. Gedurende Henk's leven heeft zijn werkethiek hem getypeert. Eerlijk, dienstverlenend en harde werker zijn enkele woorden die Henk omschrijven. Henk wordt op 16 jarige leeftijd door zijn vader van school gehaald onder het motto "jij kan beter werken dan leren". Gedwongen om een baan te zoeken, start hij als elektricien in de bouw.

"Succes was, net als geluk, mijn eigen keuze"

(Verkoop-) talent ontdekt

Doodongelukkig met deze baan, neemt Henk op een gegeven moment een beroepskeuzetest. Daaruit komt het advies: Commercieel of sociaal werk. Henk verandert van baan en wordt vertegenwoordiger. Binnen een half jaar werkt hij zich op tot Sales Manager. Al snel wordt zijn verkooptalent opgemerkt door één van zijn klanten. Die vraagt Henk een makelaarskantoor in de Betuwe op te zetten. Henk pakt deze kans met beide handen aan en verhuist met zijn gezin naar Geldermalsen om daar de volgende stap te zetten in zijn carrière.

Ik heb meerdere workshops van Henk bijgewoond. Zonder zijn continue aansporing had ik denk ik niet het vertrouwen in mezelf ontwikkeld om deze stap te nemen en was ik waarschijnlijk altijd in loondienst 'blijven hangen'.

Bram v.d. Heide • Aug. 2017 gestart

Henk heeft mij, en vele anderen, zeer goed voorgelicht over ondernemen in samenwerkingsverband. Zijn passie voor ondernemerschap én franchise zorgde ervoor dat ook ik erin geloofde. Ik ben intussen mijn tweede bedrijf gestart.

Yvette van Leeuwen • 1990 Gestart

Tegen franchise aanlopen

Ook zijn succes als makelaar bleef niet lang onopgemerkt. De licentiehouder in Nederland van een Amerikaanse franchiseformule ziet in Henk dé juiste man om zijn organisatie in de België, Nederland en Luxemburg groot te maken. Henk is blij met de nieuwe uitdaging en wordt voor het eerst formulemanager voor de hele Benelux. 4 jaar op rij is Henk met deze samenwerkingsorganisatie de snelst groeiende franchiseformule van Nederland. In zijn eentje wierf hij 120 franchisenemers. Franchise kwam per toeval op Henk's pad. Hij was toen 40 jaar. Hij is in de franchisebranche gebleven tot zijn pensioen 14 jaar later.

Succesvol ondernemer

Henk's oog voor ondernemerstalent bleek uniek. Hij richt daarom voor het eerst zijn eigen bedrijf op, een werving en selectiebureau gespecialiseer in samenwerkingsorganisaties. Hij selecteert in korte tijd ruim 500 werknemers en zzp'ers en helt hun met het opstarten van een eigen bedrijf in samenwerkingsverband. 97,3% van hen wordt succesvol. Een ongekend slagingspercentage in de franchisebranche en daarbuiten. Een jaar later op een franchisebeurs komt hij een franchiseformule tegen die vraagt of Henk het bedrijf wilt opzetten in de Benelux. Dit wordt Henk's tweede franchisebedrijf en ook dit bedrijf weet hij succesvol te maken. 

Vrijheid

Na 14 jaar zelfstandig ondernemerschap kan Henk definitief stoppen met werken. Op 54 jarige leeftijd verkoopt hij zijn laatste bedrijf en kan hierdoor met vervroegd 'pensioen'. Nadat hij stopt met werken zet Henk zich full-time in als loopbaancoach/ carrièredeskundige en helpt circa 1500 mensen aan een (betere) baan of met het opstarten van een onderneming. Nu geniet hij samen met zijn vrouw van hun boot, 10 kleinkinderen en vele heerlijke wandelvakanties in 'hun' Oostenrijk. Dit alles is te danken aan zijn gedrevenheid en de keuzes die hij maakte op gebied van ondernemerschap. Door samen te werken groeide zijn bedrijven exponentieel. Henk staat voor het eerlijke en zeer succesvolle samenwerken-verdienmodel. Hij en de door hem geworven franchise-ondernemers hebben er de vruchten van geplukt. 

Henk's 3 'levenslessen voor succes'

Verlaat goed en ga voor beter.

Veel werknemers nemen genoegen met hetgeen hun werkgever belooft. De (CAO) loonsverhoging bij uitstekende prestaties. De bijscholing om recht te hebben op een betere functie. Uiteindelijk reken je uit wat jouw hoogst haalbare loonschaal binnen het bedrijf is en hoeveel jaar het gaat kosten om daarvoor in aanmerking te komen. Als dit te lang duurt ga je misschien eens rondkijken bij een ander bedrijf. Een enkele waaghals overweegt zijn opties ook buiten zijn of haar vakgebied, op zoek naar betere compensatie voor hard werken. Maar over het algemeen weerhoudt angst veel van hen 'out of the box' te denken. Ondernemerschap behoort ook bij 'out of the box' denken, maar wordt snel opzij gezet vanwege het hoge risicogehalte. Maar wat als dat risico nu heel laag zou zijn? En je ook nog eens de kans hebt om 3 tot 4 maal meer inkomen te genereren? Dat is namelijk het geval bij ondernemen in samenwerkingsverband. Henk heeft altijd kansen gepakt om veel beter te verdienen voor veel leuker werk met een minimum aan risico's. Dit kan alleen in franchise. Door een nieuwe uitdaging aan te gaan bij een goedlopende organisatie die bij je past, doe je iets wat je leuk vindt én ben je binnen een korte tijd in bezit van een succesvol eigen bedrijf. 

Ga voor succes, niet voor glorie.

Veel ondernemers denken (!) dat het heel belangrijk is om hun eigen naam op hun gevel of bus te hebben staan. Echter, na enkele jaren komen ze erachter dat het minder leuk is dan gedacht als dit betekent dat ze in hun eentje nauwelijks overleven. ZZP'en of helemaal alleen ondernemen is gewoon heel moeilijk. Circa 65 tot 75% van alle ondernemers moet daarom binnen 5 jaar stoppen wegens gebrek aan succes of gaan zelfs failliet. Echter in franchise, door middel van samenwerking, is het mislukkingspercentage slechts rond de 12%. De terechte vraag is: wat heb je liever? Een succesvol eigen bedrijf waarbij jouw naam op de factuur vermeld wordt naast de naam van een bekende organisatie, of een bedrijf met alleen jouw eigen naam maar je maakt geen tot nauwelijks winst? Topondernemers vinden het niet belangrijk welke naam als eerste vermeld wordt, als ze maar hun ondernemersdroom kunnen realiseren en veel meer verdienen dan bij een werkgever. Zij elimineren liever zoveel mogelijk risico's en gaan voor succes, niet voor glorie. 

Samen sta je sterk. 

Neem 10 lucifers uit een doosje in je hand en probeer ze tegelijk doormidden te breken. Dat lukt niet. Samen zijn al deze stokjes sterker dan de enorme kracht van buitenaf. Dit geldt ook voor franchise-ondernemers (franchisenemers). Een goede samenwerkingsorganisatie, met gemotiveerde en hardwerkende ondernemers, staat erg sterk in de markt en is zelfs recessie-bestendig. Dit blijkt uit onderzoek. Echter, neem één luciferstokje uit het geheel en het is zeer kwetsbaar en wél makkelijk te breken. Dit geldt ook voor ondernemers (én franchisenemers) die op eigen houtje gaan experimenteren en pionieren. Je hebt als ondernemer veel meer profijt van samenwerken. Als één collectief de markt betreden wint veel vertrouwen bij de klant/ consument. Het zal je succesvoller maken dan concurrenten die zich als enkel stokje blootstellen aan de grote krachten die vanuit de markt op hen afkomen. 

Bekijk welke krachtige samenwerkingsformules

met jou willen werken aan gezamenlijk succes

Wij tonen op onze website samenwerkingsorganisaties die bewezen succesvol zijn. Zij hebben nog plek voor ondernemers die onder hun goed bekende naam een succesvol eigen bedrijf willen opstarten. Er zijn vele samenwerkingsorganisaties (franchiseformules) maar Succesvol Eigen Bedrijf vertegenwoordigt alleen de betere formules. Wij prijzen graag organisaties aan die in bezit zijn van een zuivere, transparante missie zodat we er verzekerd van zijn dat nieuwe ondernemers goed opgevangen, begeleid én succesvol gaan worden. De organisaties op onze Formules-pagina zijn eerlijk en betrouwbaar en hebben het succes van aangesloten ondernemers als hun eerste prioriteit gesteld. 

Bestaande ondernemers van deze organisaties zullen dit graag aan je vertellen.

Binnenkort verkrijgbaar

Henk bundelt al zijn ervaringen en kennis opgedaan in de afgelopen 30 jaar in boekvorm. Lezers kunnen rekenen op:

  • 50 Levenslessen voor succesvol ondernemen 
  • Keuzes die leiden van Elektricien tot Succesvol zakenman
  • Henk's visie op de rol van franchisegever en -nemer
  • Praktische training, tips en checklists voor hen die overwegen een (succesvol) eigen bedrijf te starten
Indien je interesse hebt in dit boek, kun je dit hier aangeven. Zonder ergens aan vast te zitten, houden we je op de hoogte van ontwikkelingen zoals datum van publicatie, kostprijs en bestelopties zodra hier meer over bekend wordt. 
Minimale Cookies