arrow_drop_up arrow_drop_down
Van b.v. overstappen naar franchise

Van b.v. overstappen naar franchise

Jij was al ondernemer maar besloot toch te gaan overstappen op franchise. Waarom?

De motivatie is: het is moeilijk om goed vakkundig personeel voor je bedrijf te verkrijgen. Dat is één van de dingen die mij opbrak. Dan ga je toch op zoek naar welke formule zou bij mij passen om de toekomst mee in te kunnen gaan. En toen liep ik tegen De Keukenvernieuwers-formule aan waarin eigenlijk alles heel professioneel ingevuld wordt door andere partijen, onder andere. Die hele professionaliteit heeft mij doen bewegen om te zeggen: ik ga overstappen naar De Keukenvernieuwers.

Welk voordeel van franchise was voor jou doorslaggevend?

Het samenwerkingsverband geeft je eigenlijk de kracht die je nodig hebt bij het zoeken naar [onder andere] personeel, want [de oplossing] zit al in de formule. En op de manier hoe De Keukenvernieuwers door heel Nederland nu werken geeft een hele krachtige uitstraling de markt in. En dat geeft vertrouwen aan de potentiële klanten die je gaat bezoeken.

Dus franchise heeft meerwaarde ten opzichte van helemaal alleen ondernemen?

Ja, daar zag ik een meerwaarde in. Want er ligt een hele sterke basis door heel Nederland met deze formule. Je komt in een ‘gespreid bedje’ terecht, tussen haakjes gezegd natuurlijk, want zelf ga je wel het werk uitvoeren. Zelf zul je moeten adviseren. En dat is weer het leuke aspect van ondernemen: je bent overal zelf verantwoordelijk voor. Maar het is gewoon een gedegen formule gebleken, met een heel hoog kwaliteit waarderingscijfer en dat is voor mij ook heel erg bepalend geweest.

Welke zaken beangstigden jou en hoe zijn die gaandeweg opgelost?

Ja, ik hou van samenwerken op een vrijblijvende manier, waarin je toch bepaalde afspraken met elkaar maakt. En die zijn gewoon heel goed uitgelegd. De vrijheid die je als ondernemer toch eigenlijk zoekt, die hou je in deze formule. Dat is wat mij zo erg heeft aangesproken.

Wat had je aan Succesvoleigenbedrijf!

Waar ik heel veel aan heb gehad was het intakegesprek samen met Ezra, waarin door een onafhankelijke partij uitgelegd wordt met wie je eventueel dan gaat samenwerken. Daar zit een soort buffer tussen en dat is heel goed want dan kom je in een bepaalde situatie waarin je even goed na kan denken.

Telefoonlijst

Wat ik ook heel plezierig vond was de openheid in het gesprek. En ook het verkrijgen van een lijst van andere keukenvernieuwers met als doel: bel ze maar gewoon! Ga maar vragen hoe zij het ervaren. Niks schimmigs vanuit de betreffende organisatie zo van: alles is alleen maar mooi en het is allemaal dit of dat. Nee, het is gewoon de mensen die soms al jaren bezig zijn met de formule kunnen benaderen zonder dat er een belemmering tussen zit. En gewoon eerlijke antwoorden krijgen. Dat is voor mij een ontzettend mooie ervaring geweest in die weken.

Maar ook een hele spannende tijd. Word ik wel opgenomen in deze formule? Want je wilt er dan toch wel voor gaan, maar dan heb je nog dat intakegesprek. Je moet natuurlijk even met elkaar kennis maken. Je gaat ook nadenken: kan ik het vakmanschap wel invullen? Tot de eerste opdracht die je gaat vervullen en dan vervul je die opdracht en dan heb je gewoon een hele blije klant! Die superblij is met wat je oplevert en dan krijg je ook nog een leuke waardering. Ja dan ga je naar huis met de gedachten:

 • het verdienmodel is heel gezond
 • de klant is heel tevreden

Wat wil je dan nog meer?

Hoe was het gesprek met de directie van de organisatie?

Ik ben naar Tilburg gegaan en er zijn twee directeuren. Vanuit mijn achtergrond heb ik wel ervaring om met mensen die een bedrijf runnen een goed gesprek te voeren. Wat opviel was de rust en de openheid en de vriendelijkheid. Geen ‘dikke nekken-figuren’ om het zo maar heel simplistisch uit te drukken. Maar gewoon mensen zoals jij en ik, die ontzettend veel liefde hebben voor hun vak en hun eigen bedrijf. Mensen die de nodige passie hebben en die [passie] delen met alle franchisenemers.

Ik ging er heen met iemand waarmee ik samen onderneem, Bas, van mijn vorige bedrijf. We zeiden alletwee tegen elkaar: dit past bij ons! Nu komen wij alletwee uit Brabant, zij komen ook uit Brabant, dat maakt het dan misschien net iets makkelijker voor ons. Maar die openheid en die eerlijkheid, dat sprak ons erg aan.

Hoe belangrijk is het bellen met bestaande franchisenemers?

Om eerlijk te zjin is dat wel één van de beslissende factoren geweest. Die gesprekken heb ik samen met mijn vrouw gevoerd. We hebben gewoon een aantal van de lijst die jij ons meegaf opgebeld en het leuke was:

 • eigenlijk reageerde iedereen heel snel, en de leeftijd van de mensen zat van rond de 40 tot en met 65.
 • Sommige deden het werk net 3 jaar, anderen deden het al 10 jaar en dat gaf ons heel veel vertrouwen dat mensen het werk al een deccenia lang uitvoerden.
 • Ook zeiden ze dat ze hun tijdsinvulling heel goed kunnen monitoren.
 • Dat ze mooi werk kunnen maken bij een professionele organisatie die al jaren zijn best doet om elke keer weer te kijken hoe kunnen we ons vernieuwen.
 • Ze staan niet stil, maar zijn erg vooruitstrevend op hun gebied.
 • En de verdiensten waren voor iedereen ruimschoots voldoende, zowel in minder goede tijden, want we hebben de economische crisis nu een tijdje achter de rug, maar ook daarin verdienden zij voldoende geld om hun bedrijf overeind te kunnen houden.

Ja dat gaf zoveel vertrouwen, die open gesprekken met die mensen. Dat ook mijn vrouw zei: dit is gewoon een hele mooie formule die past bij jou. Dus mijn zegen heb je!

Wat vind je nu het leukste aan werken in samenwerkingsverband?

Wat vind ik het leukste, jeetje, dat is heel breed. Want het is heel leuk om aan de hand van je advertenties reacties te krijgen van: hey, wij waren hier net naar op zoek! Dan denk je van: wow dat is leuk, mensen zijn hier écht naar op zoek. Dan maak je die afspraak en ga je bij de mensen thuis kijken. En die mensen zijn vol verwachting van wat jij kan brengen. Dan zijn ze meestel helemaal verbaast door hoeveel monstermateriaal je mee naar binnen neemt en heel gedegen documentatie op tafel legt. Je kan ook heel snel je prijsvorming voorleggen, want daar hebben we een goede opleiding voor gekregen. En dan uiteindelijk komt de klant tot de beslissing: ja, wij willen dat!

Dan ontstaat er toch een soort van euforisch gevoel van: wow, dat heb ík toch maar verkocht! Het is hier gewoon gezellig aan de eigen tafel van de klant gegaan. Je krijgt een kop koffie van die mensen en je bent een uurtje of 2, 3 bezig. Daarna ga je weg met de order op zak.

Vervolgens ga je die in het computersysteem invoeren en dat geeft ook een heel professioneel gevoel. Dat is dat SIMAR systeem en uiteindelijk, het hele logistieke proces wordt perfect geregeld. Het [materiaal] wordt netjes bij de klant afgeleverd, daar hoef je dus zelf helemaal geen zorgen om te maken. Dat is dus écht ontzorgen.

Professionalisering

En dan ga je bij de mensen het maken [de keuken], en ben je een dag of twee dagen bezig en dat gaat gezellig want vaak zijn de mensen aanwezig. Ze zien dan de keuken veranderen, je ziet die mensen steeds enthousiaster worden en uiteindelijk lever je iets op. En dan maak je iets moois, en mag je heel erg trots zijn op jezelf:

Je zet iets neer. Je ziet eerst iets ouds en dan komer heel iets nieuws te staan.

 • De klant tevreden
 • Betaling wordt netjes uitgevoerd

Wat heb je nog meer te wensen? Het is dus alle kanten op:

 • verkoop
 • adviseren
 • het maken [of renoveren van de keuken]
 • begeleiden
 • en dan een kwaliteitscijfer krijgen die klinkt als een klok die zegt: dat heb je mooi gedaan!
Welk advies kan jij geven aan (startende) ondernemers?

Neem contact op! Ga het gesprek aan. Bel andere franchisenemers. Laat je adviseren door mensen die het werk al velen jaren doen. Die zelf zeer tevreden zijn en dit worden er steeds meer. Want dit is een formule [De Keukenvernieuwers] die klinkt als een klok. Het is werken in samenwerkingsverband waarbij de formule je nog veel vrijheid geeft, zonder dat je dus in de knel komt te zitten.

Dat is het hele mooie ervan, je blijft helemaal jezelf als bedrijf en natuurlijk moet je je aan de spelregels houden. Maar dat is hetzelfde als bij een voetbalspel: als je je niet aan de spelregels houdt, ga je niet winnen! En dat is wel heel leuk: je wordt hier heel erg goed in begeleid.

Dus ik zou zeggen: je hoeft geen koud watervrees te hebben. Zorg dat je je plekje nog te pakken krijgt, want dadaelijk is het land vol en dan houdt het op.

Michel is in 2018 gestart bij De Keukenvernieuwers.

 

Reactie plaatsen

Minimale Cookies