arrow_drop_up arrow_drop_down
De stap van servicemonteur naar entrepreneur
11 augustus 2018 

De stap van servicemonteur naar entrepreneur

Na jarenlang werzaam als servicemonteur, nu ondernemen. Waarom?

Het eerste dat ik gedaan heb is voor mezelf op papier zetten wat de voor- en nadelen zijn van werken in loondienst ten opzichte van ondernemerschap [entrepreneurschap]. Overal zitten voors en tegens aan. Voor mezelf kwam ik tot de conclusie dat ik meer voordelen zag dan nadelen. En het belangrijkste voor mij is dat ik zelf meer kan inbrengen. Dat ik zelf meer kan plannen. Dat wordt nu allemaal voor mij gedaan. Dat is voor mij het grootste voordeel.

Welk voordeel van ondernemerschap stond bovenaan jouw lijstje?

Voor een groot gedeelte mijn eigen koers bepalen. Natuurlijk is het wel een samenwerkingsorganisatie, waar je dus bepaalde richtlijnen moet volgen. Dat is wel gelijk een voordeel omdat de route voor succesvol ondernemen dan al is uitgestippeld. Dat is één van de grootste voordelen.

Een ander voordeel is dat je min of meer je eigen [werk]tijd kunt bepalen. Ik sta nu in loondienst ’s morgens iedere morgen om vijf uur op. Dadelijk heb ik mijn eigen regio, de regio waar ik ook in woon, dus lange reistijden heb je niet. Dat scheelt veel in tijd en dus ook in geld.

Wat waren je angsten met betrekking tot ondernemerschap?

Er zijn twee dingen geweest waar ik een beetje moeite mee had.

  1. In het begin dacht ik: gaat me dit wel lukken?
  2. Het financiële aspect ervan.

Het eerste is eigenlijk in de loop van de week al grotendeels weggenomen door Succesvoleigenbedrijf en de directeuren van de samenwerkingsorganisatie. Ik dacht als de route uitgestippeld is en ruim 35 andere ondernemers het kunnen, moet het mij ook lukken.

Het tweede ding was het financiële aspect. Ik had een kleine angst van: als het niet lukt, wat ga je dan doen? Maar door kosten in het begin te beperken en alleen machines te kopen die écht nodig zijn, zoals Ronald [directeur De Keukenvernieuwers] me adviseerde, investeer dus pas in apparaten zodra je ze gaat gebruiken.

Krijg je genoeg voorlichting van Succesvoleigenbedrijf?

Het eerste gesprek bij [Succesvoleigenbedrijf] was heel intensief. Ik heb daarna nog een dag hoofdpijn gehad omdat je zoveel informatie moet verwerken. En daarna begin je voor jezelf een plaatje te maken van wat is nou eigenlijk verteld? Je gaat zoeken op het internet, enkele dingen voorbereiden, je gaat wat reviews lezen van klanten. Dus echt meer voor jezelf een totaalplaatje schetsen van de organisatie waar je dadelijk in komt te werken.

Dat is rustig gegaan moet ik zeggen en stapje voor stapje. En zo gaat het nu nog steeds. Ik ben daar zeer tevreden over.

Daarna de directie leren kenne. Was dat spannend?

Bij de directeuren ben ik vorige week geweest, samen met mijn vrouw. Het zijn normale mensen, en roepen niet hoog van de toren. Ik heb ze ervaren als gewone mensen waar je mee samenwerkt op een gelijk niveau. We worden er samen beter van, dus zowel de franchisenemer als de franchisegever. En je helpt elkaar, dat is de kracht van samenwerking!

Wat zie jij als grootste voordeel van adviesbureau Succesvoleigenbedrijf?

Het grootste voordeel dat ik aan hun heb is dat ik heel makkelijk de telefoon pak om Succesvoleigenbedrijf een vraag te stellen. Op elk moment van de dag het bij wijze van spreken, zelfs in het weekend. Of dan stuur ik een mailtje want als er bij mij een vraag opkomt dan zie ik hem het liefste meteen beantwoord.

En Ezra zegt dan: stuur maar een mailtje of bel me gewoon, ook ’s avonds. En zo krijg ik snel een antwoord en weet ik direct welke route ik moet volgen en dat vind ik het grootste voordeel.

Heb je het advies opgevolgd en bestaande ondernemers gebeld?

Ja, na mijn bezoek aan Succesvoleigenbedrijf heb ik twee ‘toekomstige’ collega’s gesproken. Eén die al wat langer als franchisenemer bezig is en de ander iets korter. Ik heb dat expres gedaan om de verschillen te ervaren. Iedere persoon is natuurlijk weer anders. De één was dan ook iets enthousiaster naar mijn mening dan de ander. Maar het mooie is: je kunt zoveel informatie opvragen bij collega’s als dat je wilt om er uiteindelijk samen beter van te worden.

Je Gouden Tip voor mensen die twijfelen over ondernemerschap?

Ik zou op papier zetten wat je eigen gedachtens zijn over werken in loondienst-verband en wat daar de voor- en nadelen van zijn, ten opzichte van de voor- en nadelen van ondernemerschap. Ga na: vind ik het concept leuk genoeg om er mee te beginnen?

De vragen die bij je opkomen schrijf je op één A4’tje en stel ze op een later tijdstip aan Succesvoleigenbedrijf. Belangrijk is om al je vragen beantwoord te krijgen.

Waar kijk je het meeste naar uit om te gaan doen als ondernemer?
  • Het werk aanzich
  • Je eigen planning maken
  • Direct contact met klanten

De klanten heb één contactpersoon, dat ben ik! Van A tot Z, ze kennen mij en ik weet wat er met de klant afgesproken is. En dat is een groot voordeel ten opzichte van bij een werkgever, want dan weet je soms niet exact wat er speelt [als servicemonteur] en nu heb je het als ondernemer helemaal in eigen hand. En dat is het allerbelangrijkste.

Rob is in september 2018 gestart als ondernemer bij De Keukenvernieuwers. 

Reactie plaatsen

Minimale Cookies